Google Performance Max -mainonta
on yksi Google mainonnan muodoista ja ennen kampanjat tunnettiin nimellä Google shopping-mainonta. Shopping mainontaa edelleen olemassa, mutta tekoälyä paremmin hyödyntävä Performance Max vain tuottaa sen verran parempia tuloksia, että suurin osa on vaihtanut kampanjansa kokonaan siihen.
Performance Max mainokset näkyvät Googlen hakukoneen kärjessä tuotemainoksina, josta selviää tuotteen ulkonäkö nimi, hinta, toimittaja.

Perinteinen shopping-mainonta poikkeaa Performance Max -mainonnan kampanjoista niin, että jälkimmäiset kampanjat hyödyntävät enemmän Googlen algoritmeja ja tekoälyä, kuin perinteiset shopping-kanavat. Sijoitteluita on myös enemmän.
Googlen hakukoneen lisäksi shopping-mainokset näkyvät display-mainoksina useissa Googlen verkostoissa, kuten YouTubessa, Google Mapsissa ja Gmailissa. Sellaisissa mainospaikoissa, joissa yritykset eivät Googlen mainontaa välttämättä perinteisesti käytä. Näin Google saa mainospaikkoja myytyä ja toisaalta yrityksille enemmän monikanavaista näkyvyyttä.
Performance Max-kampanjoiden tuottojen ja konversioasteen luvattiin parantuvan Googlen älykkäiden algoritmien avulla kun shopping-mainontaa uudistettiin ja kampanjatyypin nimi vaihdettiin. Lukujen valossa näyttääkin useasti siltä, että Performance Max -kampanjasta tulee nopeasti se kaikista tehokkain kampanja tilillä.
Se mitä Google ei kerro on, että toimiessaan tekoälypohjaisesti mainostajan on yhä hankalampi vaikuttaa siihen, mihin Performance Max -kampanja käyttää rahaa ja mihin ei.
Yrityksille annetaan yhä vähemmän valtaa päättää siitä, missä heidän mainoksensa näkyvät, milloin ja millä hinnalla.”
Kun Google saa vallan päättää mihin mainosrahoja laitetaan, eivät yritykset usein enää edes ymmärrä, mikä tuote tuo P-Maxin kautta kassavirtaa ja mikä ei. Toisin kuin perinteisen shopping-mainonnan kohdalla. Ja mitä enemmän annamme valtaa vain hakukoneen algoritmeille, sitä vähemmän jää valtaa ihmiselle.
Ennen vanhaan näimme oikeasti huutokaupasta “muuttovalmiin omakotitalo” -sanan hinnan ja niiden kilpailijat. Pystyimme kohdentamaan mainontaa erilaisten hakutermien, urlien, sääntöjen ja kilpailutilanteen perusteella. Nyt laitamme vain kampanjan päälle ja toivomme parasta. Niinkö?
Noh, näin moni tekee jos ei tiedä paremmin.
Miten Performance Max -kampanjoita voidaan optimoida?
Performance Max -kampanjoitakin voidaan kohdentaa, kun tiedetään mitä pitää tehdä. Oikeastaan mainontaa kohdennetaan aika lailla samalla tavalla kuin Googlen muutakin mainontaa, mutta P-Maxissa puhutaan avainsanojen, reman tai yleisöjen sijaan yleisösignaaleista. Samat asiat yleisösignaaleista kuitenkin löytyvät kuin ennenkin. Mainostajan vain täytyy tietää mitä tekee.
Listaan tähän mitä kohdennustapoja voit käyttää yleisösignaalien kautta P-max mainonnassa:
- Avainsanat: yleisösignaaleihin voidaan listata kaikki ne avainsanat, joilla yritys toivoisi näkyvän Googlessa. Helppo tapa on napata hakukoneoptimoidut termit suoraan mainontaan tai vaihtoehtoisesti tehdä itselle nopea avainsana-analyysi, jos listaa ei valmiina vielä ole.
- Display-mainonnan yleisöt: Googlen display -mainonnassa on pitkään ollut käytössä Googlen omia yleisöjä, joille voidaan kohdentaa mainontaa. Nämä samat yleisöt löytyvät myös Performance Max-mainonnan alta. Voit valita yleisöksi esimerkiksi business ihmiset, miesten vaatteista kiinnostuneet tai “ulkoilija/retkeilijä -tyyppiset ihmiset.
- Omat yleisöt luodaan oman verkkosivun evästeen kautta. Tämän ominaisuuden avulla voidaan siis mainostaa ihmisille, jotka ovat vierailleet yrityksen verkkosivuilla, mutta eivät ole ottaneet yhteyttä. Voidaan myös mainostaa ostoskoriin lisänneelle mutta ei ostaneelle tai niille, jotka ovat ostaneet esimerkiksi tasan 60 päivää sitten (ja ovat mahdollisesti halukkaita ostamaan nyt uudelleen). Tai voidaan mainostaa tietyllä verkkosivulla käyneelle, kuten vaikkapa retkikenkiä retkeily-sivulla käyneelle. Omat yleisöt sisältävät kaikki rema-eli uudelleenmainonnan variaatiot.

- Kilpailijat: Moni ei tiedä, että Googlen mainonta mahdollistaa mainonnan kilpailijoiden sivuilla käynneille. Eli jos henkilö X käy katsomassa kilpailijasi tuotteita, naps, saat mainoksesi näkymään tälle henkilölle X kun hän seuraavan kerran vierailee Googlen verkostossa.
- Maantieteellinen sijainti eli asuinalue, maa, kaupunki tai osoite on yksi käytetyimmistä kohdennustavoista Google mainonnassa
Ikä ja sukupuoli ovat yhä hyvin relevantteja tapoja kohdentaa mainontaa esimerikiksi tiettyjen vaateverkkokauppojen osalta. Moni ei kuitenkaan tiedä, että Googlen valikosta löytyy myös valinta sille, onko henkilöllä lapsia ja mitkä henkilön talouden tulot ovat keskimäärin.

Mitä muuta monet yritykset eivät tiedä P-Max kampanjoista?
Performance Max -kampanjoista on vaikeampi suodattaa termejä, joista ei halua maksettavan, mutta ei mahdotonta. Moni yritys ei tiedä, että oman bränditermin saa poistettua Googlen Performance Max-kampanjasta kokonaan pois uudella brand-lists asetuksella.

P-Max julkaisi bränditermien lisäämisen ja suodattamisen kampanjatyypin vaihtoehtoihin saatuaan paljon palautetta mainonnan ammattilaisilta siitä, että yritykset maksavat nyt tyhjästä mainostaessaan omaa brändi-nimeään.
Kun P-Max kampanja raportoi konversioiden kasvusta ja -prosenttiosuuden noususta, syy oli usein se, että brändihaut tuottivat suuren osan myynnin kasvusta, jota ei aiemmin ollut mukana mainonnassa. Tai jos oli, pidettiin brändikampanja omanaan koska tiedettiin, että yrityksen oma nimi listautui Googlen kärkeen muutenkin. Näin saatiin pidettyä huoli, että termin mainostaminen oli halpaa ja sen tuottama myynti pystyttiin helposti suodattamaan raportoinnissa erilleen muista kampanjatermeistä.
Esimerkki: Jos tekisin Marimekon Google-mainontaa ja mainostaisin sanaa Marimekko, olisi selvää että suurin osa hakijoista haluaisivat päätyä Marimekon sivuille etsiessään sitä Googlesta, eikö vain? Kyllä. Ja todennäköisesti etsivät sieltä jotain mitä haluavat ostaa, niinhän.
No, kannattaako Marimekon mainostaa omaa nimeään Googlessa, sillä se näkyy Googlessa ilman mainostustakin aivan Googlen kärkisijoilla. Silti Marimekko mainostaa bränditermiään Googlessa. Miksihän?
Ehkä se pelkää kilpailijoiden mainostavan Marimerkko -sanalla ja haluaa näkyä sillä Googlen kärjessä. Tai sitten se haluaa nostaa Googlen kärkeen erilaisia sivustolinkkejä ajankohtaisista kampanjoista.

Linkkilaajennuksilla saa hyvää lisänäkyvyyttä Googlen hakukoneessa.
Jokatapauksessa fakta on se, että mainostaessaan marimekko -sanaa erillisen hakusanamainoskampanjan alta, on brändimainonnan seuraaminen, optimointi ja raportointi paljon tehokkaampaa kuin P-Maxin alta.
Kannattaako yritysten tehdä Performance Max mainontaa?
Vaikka Googlen älykkäät algoritmit voivat hieman epäilyttää, fakta on se, että ne saavat päivittäin valtavasti dataa, joilla kehittää toimintaansa. Suomessa tehdään 30 miljoonaa Google-hakua päivässä, joka tarkoittaa jo 900 miljoona hakua kuukaudessa. Koko maailmassa tehdään vain yhden päivän aikana 3,5 miljardia hakua. Voitte ymmärtää miten paljon dataa kerätään vuosien saatossa! Googlen tekoälypohjaisella markkinoinnilla on siis valtava potentiaali.
Ja kyllä, usein se tekee fiksumpia päätöksiä kuin yksi ihminen. Algoritmeja pitää kuitenkin osata käyttää ja syöttää niille dataa, jonka perusteella ne osaavat kehittää toimintaansa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yrityksen konversioseurannan on oltava tilillä kunnossa. Ilman sitä, Googlen algoritmit eivät ymmärrä yrityksen tavoitteita, eivätkä voi pyrkiä niitä kohti.
Kun Google on edelleen se paikka, mistä ihmiset etsivät tuotteita ja palveluita, harva uskaltaa jättää tämän kauppapaikan käyttämättä. Googlessa on pakko olla, jotta ihmiset löytävät yritykset. Ja kuten data osoittaa, kuvamainoksia käytetään yhä useammin ostopäätöksen tekemiseen: tuotteiden vertailuun ja ostoon asti. Sanoisin siis kyllä, yritysten kannattaa tehdä Performance Max-mainontaa.
Miten voin tehdä kannattavaa Google Performance Max -mainontaa suurien mainosjättien rinnalla?
Performance Max pohjautuu feedi-pohjaiseen markkinointiin. Ainakin yleensä. Feediä voidaan kuitenkin muokata niin, että näytät verkkokauppasi tiettyjä kategorioita eri yleisöille “asset grouppien” kautta. Voit siis luoda jokaiselle “Asset groupille” oman kategorian ja yleisön ja lisätä sinne eri kuvia, videoita, urleja ja tuotteita.
Tärkeintä on tunnistaa se pieni yleisöjoukko, jotka voit varmasti vakuuttaa mainonnallasi ja joille ei ole niin paljon kilpailua. Mainostatko lokaalisti vain tietyissä kaupungeissa tai rajaatko avainsana kohdennuksen kautta mainontaa tosi pienelle joukolle? Muista myös P-Maxin kohdallakin käyttää omia yleisösignaaleja, sillä se joka on ostanut sinulta aiemmin, ostaa todennäköisesti myös toisen kerran.
Jos haluat kuulla lisää Performance max mainonnan mahdollisuuksista, ota yhteyttä niin jutellaan!