GA4 eli Google Analytics 4
Google Analytics 4 näyttää aika samalta kuin edeltäjänsä Universal Analytics, mutta poikkeaa kuitenkin monella tapaa edeltäjästään.
Tässä blogipostauksessa opetan GA4:n perusasiat:
✅ Mistä näet kuinka paljon liikennettä on käynyt sivustolla milläkin ajanjaksolla?
✅ Miten voit vertailla kävijämääriä edeltävään jaksoon, kuten edelliseen kvartaaliin, kuukauteen tai vuoteen?
✅ Mistä näet mitä kanavia pitkin sivustollesi on saavuttu?

✅ Mitä kohderyhmätietoja uusi Google Analytics 4 tarjoaa
✅ Lopuksi pääset katselemaan tapahtumia ja konversioita
Aluksi esittelen kuitenkin sen kaikkein tärkeimmän ➡️ käyttöliittymän navigoinnin.
Google Analytics 4 – Selkeät ohjeet uuden analytiikan käyttöön
GA4 navigointi toimii samalla tavalla vasemmasta sivupalkista kuin Universal Analyticsin navigointi.
Valikosta löytyy:
🏠 etusivu
📊 raportit osio
🔬 tutki -osio, josta pääset luomaan omia raportteja
🛒 sekä mainonnan välilehti

Google Analytics 4 – Etusivu
Etusivulta löytyvä data on perustietoa verkkosivuista. Alku näkymä näyttää, kuinka paljon sivustollasi on käynyt kävijöitä valitsemallasi ajanjaksolla ja mitä sivustollasi on tapahtunut.
➡️ Näet myös reaaliajassa kuinka monta kävijää sivustollasi on juuri tällä hetkellä ja mistä he tulevat.

Voit muokata etusivuasi itse, mutta perusnäkymässä pystyt tarkastelemaan myös ainakin:
✅ katseltujen sivujen otsikoita ja lukumääriä
✅ käyttäjiä maittain
✅ istuntoja eri liikenteen lähteiden perusteella. Kuka on saapunut sivustolle sosiaalisen median kautta ja kuka suoraan Googlesta? Mistä maista kävijät saapuvat sivustollesi ja mitä sivuja he ovat katselleet vierailun aikana.
➡️ Etusivun näkymä näyttää tiedot automaattisesti viimeisen 28 päivän ajalta jos et itse muokkaa tarkasteltavaa ajanjaksoa.

GA4 raportit ja asiakkaan digitaalinen ostopolku
Raportit osio tarjoaa tietoa kävijöiden hankinnasta, aktivoinnista ja kaupallistamisesta.
Raportointi mukailee asiakkaan digitaalista ostopolkua eli RACE-mallia: mistä kävijöitä hankitaan sivustolle ja miten heitä aktivoidaan ja saadaan ostamaan. Myös pysyvyys on yksi osionsa.
Raportit osion kuvaa asiakkaan digitaalista ostopolkua eri elinkaaren vaihessa:
✅ Hankinta
✅ Aktivointi
✅ Kaupallistaminen
✅ Pysyvyys

Nagointi raporttien alla on selkeä ja suurin osa vanhan Universal Analyticsin tiedoista löytyykin nykyisin Hankinnan ja Aktivoinnin alta.
GA4 raportit – mistä kävijät saapuvat verkkosivustollesi?
Kun navigoit analytiikassa ensin raportteihin ➡️ sieltä hankintaan ja sitten käyttäjähankinnan alle, pääset alla olevaan näkymään, johon on listattu kanavat, joista saat sivustollesi kävijöitä.
Minun sivustollani liikenne on vielä vähäistä, sillä julkaisin sivut viikko sitten enkä ole vielä markkinoinut sivustoani kenellekään. Ainoastaan tuttavat ovat pyörähtäneet siellä.

➡️ Valitse hankinnan näkymään se ajanjakso mitä haluat tarkastella. Esimerkiksi tämän vuoden toukokuun näkymä. Aikaa voi muokata yllä olevan kuvan osoittamasta kohdasta.

Jos haluat verrata liikenteen määrää edelliseen kuukauteen tai vuoteen, pääset tekemään sen vertaa -napin avulla.
Muista, että et pysty vertaamaan Universal Analytics dataa GA4 dataan. Jos otit Google Analyticsin käyttöön hiljattain, se ei näytä verkkosivujesi dataa vielä viime vuodelta.
Liikenteen lähteet Hankinnat -osiossa
Direct tarkoittaa, että kävijä on saapunut sivustollesi suoraan osoitteeseen www.lataamainos.fi
Organic Search tarkoittaa Googlehakujen kautta saapuvaa ilmaista liikennettä ja Paid Searh maksettua Google-liikennettä.
Organic Social tarkoittaa, että olet saanut kävijöitä orgaanisen somen kautta. Maksettu some-mainonta näkyy taulukossa Paid Social -lähteenä tai suodattuu muun liikenteen lähteen alle, jos liikennettä ei ole kategorioitu oikein. Osioon suodattuu kaikki se liikenne, jota Google ei pysty tunnistamaan. Tähän voi liittyä monia eri syitä.
*Jos liikenteen lähteissä on jotain epäselvyyksiä, voit varata minulle ilmaiset etäkahvit, niin tarkastellaan tilannetta yhdessä.
Verkkosivukävijöiden aktivointi GA4 raporteissa
Sivut ja näkymät osion alta pääset tarkastelemaan mistä sisällöstä verkkosivuvierailijasi ovat olleet kiinnostuneita.
✅ Mitä tuotteita tai blogijulkaisuja he ovat katselleet
✅ Kuinka monta kävijää milläkin sivulla on vieraillut
✅ kuinka kauan he ovat viettäneet siellä aikaansa.
➡️ Raportti näkymää suodattamalla pystyt tästä näkymästä myös tarkastelemaan esimerkiksi sitä, mitä sivuja Googlen kautta saapuneet henkilöt ovat katselleet. Entäpä Instagramin?
➡️ Vastaava laskeutumissivut -osio kertoo puolestaan, mille sivuille verkkosivuillesi on saavuttu suoraan. Etusivun lisäksi yleisempiä laskeutumissivuja ovat mainonnan kampanja-sivustot sekä Googlen hyvin hakukoneoptimoitujen sivujen urlit.
Sitä kautta pystytkin tarkastelemaan hakukoneoptimoinnin tuottoisaa työtä: kun alat saamaan Googlesta ilmaisia kävijöitä eri artikkeleihin ja sitä kautta liikennöimään sivustollasi eteenpäin.

Tapahtumat ja konversiot Google Analytics 4:ssä
GA4 puolelle luotuja konversioita ja tapahtumia voidaan seurata tapahtumat -osiosta. Jotta konversiot listautuvat raportteihin, sinun täytyy luoda ne erikseen Järjestelmänvalvojan asetusten kautta events-osioon ja siirtää sieltä tapahtumiin. Konversiot pystytään määrittämään tavalliseen tapaan Google Tag Managerin avulla.

Jos tarvitset apua konversioiden luomiseen ja seurantaan, varaa minulle ilmaiset etäkahvit niin voin auttaa teitä pääsemään hommassa alkuun!
Google Analyticsin 4 – Asetukset
⚙️ Asetukset osiosta pääset lisämään Analyticsiin käyttäjiä, luomaan konversiota ja uudelleenmarkkinointilistoja.
Asetuksista muokataan myös erilaisia sääntöjä kuten ennenkin, eli tuttuun tapaan ne löytyvät vasemmasta alareunasta “Järjestelmänvalvoja” -painikkeen alta.
✅ Järjestelmänvalvojan alta pääset myös tarkastelemaan tilisi tietoja, lisäämään suodattamia, tarkastelemaan tilin muutoshistoriaa sekä roskakoria.
✅ Sen alta löytyvät eri mittauskokonaisuudet, datan striimit sekä kaikki datan keräämiseen, muokkaamiseen ja näyttämiseen liittyvät toiminnot, kuten:
✅ Perinteiset yleisöjen luonnit uudelleenmarkkinointia varten, joiden kautta pääset luomaan asiakaslistoja eri sivustoilla vierailevista henkilöistä eri ajanjaksoilla.
✅ Myös tuotelinkit, kuten Google Adsin linkitys löytyy tuttuun tapaan Järjestelmän valvojan asetusten alta.
GA4 raportit Tutki -toiminnolla
Omia raportteja voidaan luoda GA4:n puolelle Explore -osiosta. Navigoi ensin kohtaan Explore ja valitse sitten ilmainen malli tai tyhjä alusta.
Suosittelen valitsemaan ensimmäiseen tutustumiskertaan ilmaisen mallipohjan, sillä sen avulla pääset tutustumaan helposti eri osioihin. Huomaat, että raportti on jaettu:
1. Muuttujiin
2. Välilehden asetukset
3. Tuloksiin (määritystesi perusteella luotu raportti)
Muuttujat GA4 raportissa
Muuttujat määrittävät raportissa lukuja ja ne voidaan jakaa karkeasti 4 eri kategoriaan, joita ovat:
- Ajanjakso
- Segmentit
- Mitat
- Mittarit
Voit myös muuttaa analyysin nimeä käyttöliittymän vasemmassa yläkulmassa (kts. alla oleva kuvankaappaus).

Raportin luonti ajan perusteella
Valitse raporttiin se aika mitä haluat tarkastella. Haluatko selvittää toukokuun digitaalista kaupankäyntiä verrattuna huhtikuuhun vai edelliseen vuoteen? Vai kenties vertailla kulunutta kvartaalia viime vuoden vastaavaan kvartaaliin?
Voit valita ajanjakson napsauttamalla päivämäärää vasemmassa yläkulmassa raportin nimen alta. Valitse raporttiin ajanjakso, jota halua tarkastella. Esimerkiksi toukokuun kuukausiraportti.

Voit myös verrata edellisen kuun tuloksia kuluneen kuun tuloksiin tai edelliseen vuoteen, jos sinulla on kertynyt jo GA4 dataa viime vuodelta asti.
Segmentit GA4 raporteissa
Jos haluat verrata, miten eri käyttäjäryhmät/vierailijaryhmät käyttäytyvät, sinun tulee sisällyttää kyseiset segmentit ensin Segmentit-osioon (näytän myöhemmin, kuinka ne lisätään varsinaiseen raporttiin).

Voit valita olemassa olevista segmenteistä tai voit lisätä oman segmentin. Sen voi tehdä napsauttamalla plus-kuvaketta. Sitten voit luoda mukautetun segmentin tai valita ehdotetun segmentin.

Kustomoidut segmentit:
- Käyttäjäsegmentti, johon voit sisällyttää tiedot kaikista käyttäjistä, jotka vastaavat tiettyjä käyttäjäehtoja.
Esim. Näytä kaikkien Suomesta tulevien käyttäjien tapahtumat. Tämä vastaa vanhan Universal Analyticsin käyttäjäsegmenttejä. - Istunto-segmentti, johon voit sisällyttää tietoja istunnoista, jotka vastaavat tiettyjä ehtoja.
Esim. Näytä kaikki istuntojen tapahtumat, joissa kävijät latasivat e-kirjan. Tämä vastaa Universal Analyticsin istuntoja. - Tapahtumasegmentti, johon sisällytät VAIN tapahtumia tiettyjen kriteerien perusteella.
Esim. Näytä tiedot kaikista tapahtumista, jotka ovat lead_generated. Tämä ei ollut saatavilla Universal Analyticsissa.
Muut segmentit
Muut segmentit osiosta löydät hyödyllisiä kohderyhmiä, joita voit käyttää raportoinnissa. Jos haluat suodattaa esimerkiksi ostaneet -yleisön ja tarkastella asiakkaidesi ostoskäyttäymistä sivustollasi, voit tehdä sen tämän muut segmentit -toiminnon avulla.
Mitat ja mittarit
Google Analyticsin dimensiot ovat tapahtuman, tuotteen, tapahtuman, käyttäjän jne. parametreja/attribuutteja. Pohjimmiltaan ne ovat attribuutteja, jotka kuvaavat jotain. Esimerkiksi:
- Tapahtuman nimi
- Tapahtumatunnus
- Käyttäjän hinnoittelusuunnitelma
- Tuoteluokka jne.
Mittarit auttavat meitä mittaamaan. Esimerkiksi kuinka monta tapahtumaa tehtiin eilen, kuinka monta tapahtumaa tehtiin viime viikolla, mikä oli muuntokurssi viime kuussa jne.
Tässä on joitain esimerkkejä todellisista mittareiden nimistä, joita voit löytää GA4:stä:
- Tapahtumien määrä
- Aktiivisten käyttäjien määrä
- Tapahtumien määrä
- Sitoutumisprosentti
Kun olet valinnut tarvittavat mittarit, valitse “import”/tuo mittareiden oikeasta yläkulmasta.
Asetukset -osio ja raportin luonti
Asetukset osiossa voit määrittää, miltä raportti näyttää. Haluatko visualisoinnin olevan pylväs- vai ympyrädiagrammi, jana vai taulukko?
Voit kokeilla eri vaihtoehtoja ja katsoa mikä diagrammi soveltuu parhaiten kuvastamaan lukujasi. Perinteisessä Universal Analyticsissa muuttujat kuvattiin usein taulukoissa, mutta esimerkiksi liikenteen lähteet ja niiden jakautumisen prosenteissa kuvattiin ympyrädiagrammin muodossa.
Vaihtoehdot:
- Pöytä
- Donitsi kaavio
- Viivakaavio
- Sirontakaavio
- Pylväsdiagrammi
- Geo kartta
Raporttien luonti ja suodatus
Voit muokata näkyvää taulukkoa rivien ja sarakkeiden avulla. Valitse haluamasi muuttuja rivin ja sarakkeen kohdalle ja analytiikkaan kerätyt tiedot valitulla ajanjaksolla tulevat kuvaajaan.
Tässä esimerkki raportissa näen kävijät kaupungeittain valitsemallani ajanjaksolla. Pystyn huomioimaan, että Helsingistä on tullut 2452 kävijää ja Tampereelta 783 kävijää.
Jos haluan tarkastella vain maksetun mainonnan kautta tullutta yleisöä, voin valita segment comparisons -osiosta maksetun mainonnan liikenteen mukaan raporttiin, jonka jälkeen taulukkoon suodattuu kävijät maksetun mainonnan mukaan.
Yläpuolella olevasta esimerkistä näen raportissa eri kaupungeista tulleet kävijät maksetun mainonnan perusteella. Esimerkiksi Helsingistä on tullut 741 kävijää mainoksien kautta sivustolle. Oulusta 400 kävijää ja Tampereelta 298.
Voimme huomioida myös, että kolmanneksi suurimman kävijämäärän kohdalla lukee “not set”. Nämä saattavat olla kävijöitä, joilla ei ole sijaintia päällä mobiililaitteella.
Lisäksi voimme huomioida raportista, että sivustolle tulee jonkin verran spämmi-liikennettä ulkomaalaisilta sivustoilta. Nämä kannattaisi suodattaa analytiikasta pois filttereiden avulla, etteivät ne häiritse raportoinnin todellisien kävijöiden tarkkailua ja heikennä turhaan esimerkiksi konversioastetta.
Toki joskus on myös hyvä seurata, mistä “roskaliikennettä” tulee ja kuinka paljon.
Pivot -osiosta voidaan valita, mihin kohtaan taulukkoa itse lisäämämme muuttuja suodattuu. Tässä esimerkissä lisäsin maksetun mainonnan muuttujan toiseen osioon, kun valitsin pivotista asetuksen “ensimmäinen rivi”.
Omia raportteja kannattaa käyttää analytiikassa silloin, kun haluttuja tietoja ei löydy valmiista analytiikka-pohjista ja tarkasteltavat luvut täytyy määrittää taulukkoon itse.
